Ik ben Jessica..

...en ik was niet altijd dol op sporten.

Dit verhaal is geschreven in 2022 en moet nog worden geupdate.

Mijn naam is Jessica en ik wil jou laten zien dat sporten vooral heel LEUK en gezellig kan zijn. In Hellouw, Tuil en Waardenburg organiseerde ik tot juli 2022 gezellige en laagdrempelige groeps- en privélessen voor vrouwen. Ik kijk niet naar hoe je eruitziet, hoe oud je bent of wat je niet kan – dit is namelijk helemaal niet belangrijk om sterker en fitter te worden! Tijdens de lessen ga ik uit van jouw kracht en doorzettingsvermogen, zo werken we samen op een laagdrempelige manier aan jouw fitheid, balans en conditie.

Maar ik was niet altijd dol op sporten. Net als ieder kind, deed ik vroeger wel aan sport, paardrijden en tennissen. Maar naarmate ik ouder werd, verdween sporten steeds meer naar de achtergrond. In de jaren 90 werd fitness en de sportschool populairder maar dat was alleen echt niets voor mij… In mijn ogen waren daar alleen maar hele slanke, fitte mensen die mij zouden veroordelen wanneer ik niet precies wist wat ik moest doen. Sporten werd daardoor vooral een moetje waar veel schaamte en negatieve gevoelens aan hingen. Daarom sportte ik dus ook bijna niet.

Tot ik mijn auto ongeluk én later een burn-out kreeg..

Mijn moeder is 14 jaar ziek geweest, het begon met borstkanker en al vanaf dat ik 7 was tot mijn 21e. Ik zat daardoor enorm in de knoop met mijzelf omdat ik de aandacht en liefde van haar als moeder miste maar ook lastig vond dat het thuis om haar draaide en ik me daardoor minder belangrijk voelde. Minder gezien.

Een jaar voor ze overleed kreeg ik een auto ongeluk waarbij een tegenliggende auto uitweek naar mijn weghelft en frontaal op mij inreed. Het gevolg was dat mijn auto totaal loss was en mijn buik ook. Ik had enorme buikpijn en werd voor de zekerheid een nacht gehouden en dat bleek maar goed ook. De volgende dag bleek er een scheurtje (perforatie) in mijn dunne darm te zitten en was er lucht in mijn buikwand gekomen waar ik vervolgens direct voor werd geopereerd.

Uiteindelijk mocht ik na 10 dagen met een ritssluiting vanaf onder mijn navel tot aan mijn ribben naar huis. Opeens ontdekte ik dat je voor heel veel dingen je buik gebruikt. Lopen werd bijvoorbeeld iets wat ik opnieuw moest leren, en traplopen was al helemaal uitdaging. Ik herstelde goed maar mijn litteken groeide niet zo mooi dicht en mijn navel kwam rechts op mijn buik terecht. Daarnaast was mijn buik ook enorm opgezet.

Lopen werd iets wat ik opnieuw moest leren, en traplopen was al helemaal uitdaging.

Mijn mamma en ik
Met de bedenker van Zumba Fitness, Beto Perez

Toen ik herstelde schaamde ik me voor mn litteken en ik sprak nog geen paar maanden later iemand die Zumba Fitness deed na haar keizersnee (zelfde soort operatie) en veel baat had bij de versoepelen van haar litteken. Ook al dacht ik dat sporten in een sportschool niets voor mij was, ik wilde het er op wagen en ging meedoen met haar lessen. In een sportschool.

Ik voelde me voor het eerst me gezien in die les en het was echt een uur vol onbezonnenheid en zonder goed of fout. Ik voelde me zoveel meer mezelf. En ik had zoveel lol, ik vond het echt heel erg leuk!

De instructrice wilde graag naar Orlando naar de conventie van Zumba instructeurs en vroeg of ik mee wilde maar dan moest ik wel instructeur worden. Dus toen deed ik mijn instructeurstraining in januari 2011. Uiteindelijk zijn we nooit gegaan maar werd ik via zumba.com gevonden en werd ik gevraagd om in de buurt te vallen. Ik bleef daar een jaar lesgeven, heb daarna op veel plekken ingevallen.

En toen bleek ook nog eens dat ik een littekenbreuk had..

In 2012 besloot in mijn buik te laten corrigeren, ik had een littekenbreuk, mijn navel ging terug op zijn plaats, en door middel van een mat in mijn buik werden mijn buikspieren weer bij elkaar gebracht.

Doordat de sportschool nog altijd een bepaald imago heeft en veel mensen dat als een drempel blijven zien, wilde ik de Zumba lessen naar Hellouw brengen, het de dorp waarin ik ben opgegroeid. Een half jaar na mijn buikcorrectie ben ik daarom mijn eigen lessen gestart in het dorpshuis Hellouw, en daarnaast ook in Herwijnen, onder de naam JeZz-Dance. Ik wilde er zijn voor elke vrouw, hoe je er ook uit ziet en in welke fase je ook zit in je leven. En vooral heel veel lol hebben omdat Zumba echt superleuk is!

Ik bleef mijzelf ontwikkelen en deed ook andere trainingen van Zumba Fitness, zoals Zumba Kids, Zumba Gold (ouderen en minder validen) en Zumba Toning (met gewichtjes). In 2017 maakte ik ook kennis met Strong Nation. Ik deed kort erna de instructeurstraining, maar heel eerlijk, ik zat tegen een burn-out aan en op de dag zelf stortte ik toen ik thuis was in. Heb 1,5 jaar moeten herstellen met therapie, om ook al het verdriet van vroeger te verwerken. Mijn moeder, mijn ongeluk, het was mij toen allemaal teveel geworden.

Ik kon mijn buikspieren niet meer goed gebruiken

Toen ik terugkwam pakte ik mijn Zumba lessen weer op en ging ik ook Strong lessen geven. Maar ik ontdekte dat ik eigenlijk de spieren in mijn buik niet goed kon aanspannen. Aan de mat in mijn buik zitten namelijk links en rechts aanhechtingen en die trekken doen bij het aanspannen pijn.

Door te zoeken naar opties, en veel te proberen en te oefenen kon ik uiteindelijk de les wel doen en geven. Maar ik bleef worstelen. Toen ik 2019 aan de yoga docenten opleiding en kwam ik weer mijzelf tegen. Nieuwe oefeningen zorgden ervoor dat ik opnieuw moest zoeken in mijn lichaam hoe ik die houdingen nu weer kon doen, zonder buikpijn te krijgen.

Dit is waar ik andere vrouwen die hier tegenaan lopen mee wil helpen. En ook andere blessures en fysieke chronische klachten, pijn, onzekerheid. Mijn eerste stap is, maak het leuk voor jezelf. Daarna, kijk hoe je het in stapjes kan doen en zorg goed voor je lichaam.

In november 2019 veranderde ik de naam JeZz-Dance en lanceerde ik, op mijn 30e verjaardag, Yessica. De persoonlijke aanpak is enorm belangrijk binnen Yessica. De locatie van de lessen, de mensen met wie ik samenwerk, hoe ik de deelnemers benader, alles doe ik op een persoonlijke manier. Dit doe ik omdat ik weet hoe groot de drempel kan zijn wanneer je het perfecte plaatje ziet rondlopen in de sportschool. Hoe intimiderend het kan zijn. Voor die vrouwen wil ik mijzelf laten zien, om te laten zien dat sporten leuk en gezellig kan. Een plek waar jij echt dat YES! gevoel krijgt dat ik ervoer toen ik in 2011 begon met mijn Zumba avontuur.

Ik wil dat je jezelf mag voelen, je mag er zijn!

Jessica

"

En dan nu even iets luchtigs.

Als je mij zou kennen, dan zou je weten dat:

  • Ik super introvert ben, maar het je soms nog kan verrassen als ik een actieve groepsles geef 😉
  • Soms denk ik dat ik een oude ziel heb, ik luister namelijk heel graag muziek van de jaren 30 tot 80.
  • Ik ervan droom om in een oude vrijstaande boerderij te gaan wonen met een hond, meer poezen en een paard.
  • Ik een moestuin heb met komkommers, courgette, aardbeien en tomaatjes, ik vind het heerlijk om daarmee bezig te zijn!
  • Ik een poes Laila heb en ze is inmiddels al 10
  • Ik enorm van lekker eten hou, en eten koken en bakken.
  • Ik in Hellouw opgegroeid ben, en sinds een tijd in Haaften woon.
Scroll naar boven